Wat te doen in Gorinchem? De leukste bezienswaardigheden in de vestingstad en omgeving!

Wat te doen in Gorinchem? Voldoende! In de stad zelf hoef je je niet te vervelen. Cultuur, historie, architectuur en een prachtig uitzicht op de waterwegen: menig camera heeft het maar druk met het scala aan bezienswaardigheden in Gorinchem. Ben je langer in de stad? Meer natuur, historie en grote steden liggen binnen handbereik.

De vestingstad: een bezienswaardigheid in Gorinchem an sich!

Wist je dat Gorinchem de grootste authentieke vestingstad van Nederland is? De stad heeft om deze reden alleen al zo veel sfeer! Zeker wanneer je dit vanuit ons authentieke boutique hotel ontdekt. Ruim 400 jaar geleden werd de middeleeuwse stad een moderne vesting. Ook in de Oude Hollandse Waterlinie speelde Gorinchem een onmisbare rol. Omdat Gorinchem deze periode groot militair belang had, wordt het ook wel een garnizoensstad genoemd. Wanneer je op zoek bent naar bezienswaardigheden in Gorinchem, sta je er dus eigenlijk al midden in!
Gorinchem vestingstad
Wat te doen

Dus, wat te doen in Gorinchem? Ontdek het in een stadswandeling.

De Lingehaven midden in de vesting, de eeuwenoude gebouwen en molens en de verhalen achter grote helden: over bezienswaardigheden in Gorinchem raken we niet snel uitgepraat. Door zelf wat rond te slenteren zie je een hoop, maar wellicht niet alles! Daarom raden we zeker een stadswandeling met gids aan. Er is zo veel te zien, te horen en te lezen!

Onze top 5 bezienswaardigheden in Gorinchem

Naast de stadswandeling hebben we nog een aantal bezienswaardigheden in Gorinchem voor je op een rij gezet. Ontdek jij onze top 5 ‘Wat te doen’ tijdens jouw overnachting in Gorinchem?

Stadswandeling

De rondleidingen en stadswandelingen
Onze nummer één aanrader waar je veel bezienswaardigheden in Gorinchem zult vinden. We vertellen je graag alles over de mogelijkheden van een stadswandeling, een stadswandeling met rondvaart of meer specifieke rondleidingen als de poëzieroute of Memory Brick speurtocht voor jong en oud!


Dalempoort

De Dalempoort
en prachtige natuur die vanuit hier te ontdekken is, mag zeker niet ontbreken. De poort dateert uit 1597 en is de enige stadspoort van de oorspronkelijke vier die nog over is in de vesting.

Loevestein

Het verhaal van Hugo de Groot
De ontsnapping uit Slot Loevestein in een boekenkist speelde zich af in en rondom onze vestingstad en kunnen we mooi toevoegen aan één van de bijzondere bezienswaardigheden in Gorinchem. Toen Hugo de Groot in 1621 ontsnapte uit het Slot, werd hij ondergebracht op de Grote Markt. Hier bevindt zich vandaag de dag nog altijd het Hugo de Groot poortje. Via dit authentieke poortje vluchtte hij met het veer naar Antwerpen. Leuk weetje! De naastgelegen koffiebar “Hugo” heeft deze naam dus niet geheel toevallig! 

Musea
In het oude stadhuis op de Grote Markt vind je het Gorcums Museum. Dit museum vertelt je alles over de geschiedenis van de vestingstad en biedt een indrukwekkende verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw. Meer geïnteresseerd in kunst van nu? Ook daarvoor ben je bij dit museum goed. Overige musea die een bezoek waard zijn, zijn het Hendrick Hamel (‘de Marco Polo van Korea’) Museum, het Brandweermuseum en minimuseum Luisterpost.


De grote kerk
waar je vanuit appartement 30 van ons boutique hotel prachtig uitzicht op hebt. De Grote Toren is het meest opvallende gebouw van de binnenstad. Benieuwd naar het uitzicht vanaf deze hoogte? Deze hoge (en wat scheve) bezienswaardigheid in Gorinchem is ook te beklimmen!

De bezienswaardigheden in Gorinchem gezien?

Wanneer je de bezienswaardigheden in Gorinchem hebt gezien en langere tijd in onze bed & breakfast verblijft, raden we je aan meer van de omgeving te bekijken. Er is nog zo veel meer! 

De Vesting Woudrichem

Of Woerkum, zoals de vestingbewoners hun stadje zelf noemen, is absoluut een bezoek waard en goed te combineren met Slot Loevestein. Dwaal langs eeuwenoude gevels, bezoek de historische haven of overdenk de historie op een lekker terras. Het pontje vanuit Gorinchem brengt je langs de hele Vestingdriehoek!

De linge

De Linge is een rivier die in de Betuwe van Doornenburg tot Gorinchem stroomt. Grote delen van de Linge zijn niet bevaarbaar voor gemotoriseerde schepen. De gemeenten Lingewaard en Lingewaal ontlenen hun naam aan de Linge. Het water ontdekken? Vanuit Leerdam (16 kilometer) gaan er rondvaarten over de Linge en in Arkel (6 kilometer) is het mogelijk zelf een sloep te huren. 

De molens in Kinderdijk

De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en één van de meest populaire bezienswaardigheden vanuit Gorinchem. Ervaar zeven eeuwen Hollands Watermanagement op 30 kilometer afstand van Gorinchem. 

De ligging

Wat te doen in Gorinchem en daarbuiten? We hopen dat je genoeg inspiratie hebt om een overnachting of  weekendje weg in Gorinchem in te vullen. De centrale ligging zorgt voor een wereld aan mogelijkheden!

Breda

40 km

Den Bosch

40 km

Utrecht

43 km

Dordrecht

29 km

Rotterdam

42 km